Direktlänk till inlägg 13 april 2008

sista dagen I Moskva

Av Johanna - 13 april 2008 20:30

Tog oss åter en sovmorgon efter gårdagens strapatser och vaknade vid nio. Stela som pensionärer och med stumma ben spatserade vi till frukostmatsalen. Damen som satt vid bordet där man betalade blev grinig på oss eftersom vi endast hade EN hotellnyckel med oss. Vi var ju TVÅ personer som skulle äta och så fick man inte göra... Som tur var fick vi ändå betala för oss båda.

Denna morgon var kvinnan som tidigare försett oss med musik inte där och vi intog frukost i tystnad. Detta gjorde dock inte så mycket....


Vi packade våra väskor och gick sedan för att checka ut. Det gick extremt snabbt till skillnad mot incheckningen. Följande konversation utbyttes inom loppet av tre sekunder: Keys please, goodbye.

Där stod vi och såg förvånade ut men insåg att vi nu var utcheckade.

Efter att ha lagt in väskorna i ett bagagerum till en kostnad av 200 rubel, 60 kronor, tog vi åter tunnelbanan mot nya äventyr.


Denna gång hade vi siktet inställt på en "kyrkogård" för fallna monument. Det vill säga en plats där alla statyer som tidigare stått placerade runt om i Moskvas centrum på gator och torg numera var samlade på en enda plats en bit utanför de mest centrala delarna.


Det kostade oss 200 rubel, ca 60 kronor, för oss att gå in här och vi strosade runt en strund och såg bland annat Lenin, Stalin och Dzerzjinskij som var chef för den hemliga polisen. Inte heller här fanns någon information om vad vi såg, men eftersom vi nu lyckats lära oss några bokstäver, och också kände igen en del av gubbarna, så kunde vi räkna ut vilka de var.


Vi gick sedan tillbaka mot tunnelbanan igen, en promenad på ca 500 meter. Solen sken och vi gick bland annat över en av de många pampiga broarna över Moskvafloden som gav oss en god överblick över den pampiga staden.


Vi riktade åter in oss på de centrala delarna och strosade sedan runt där och insöp den härliga Moskvaatmosfären. Söndag i Moskva innebar massor av ledigt folk som strosade runt. Förmodligen både turister och Moskvabor. Vi satte oss en stund i solen och blickade ut över röda torget en sista gång innan vi tog tunnelbanan till hotellet igen.


Vi hade diskuterat om vi skulle ta tunnelbanan och sedan buss den sista biten till flygplatsen, men efter att vi åkt in en gång idag insåg vi att det inte skulle vara särskilt smidigt att ta  våra resväskor bland allt folk. Visst, det var betydligt färre människor en söndag än en vardag, men fortfarande alldeles för mycket för att det skulle vara lämpligt med resväskor....


Vi bokade således en taxi via hotellet och det kostade oss 1200 rubel, vilket är 340 svenska kronor. Taxichauffören kunde ingen engelska och färden gick genom Moskva utan ett enda ord mellan oss och honom. Denna gång var trafiken inte så tät som när vi kom och det tog oss endast en timme att ta oss till flygplatsen.

Det fanns mycket att se längs med vägen, bland annat de klassiska grå betonghöghusen som åtminstone vi förknippar med Ryssland.


Taxichauffören tycktes aldrig ha varit på flygplatsen tidigare och körde fel och fick fråga efter vägen. Tror vi.


När vi klev in på flyplatsterminalen, 2,5 timmar innan planet skulle gå, möttes vi direkt av en säkerhetskontroll. Man fick allstå inte vistas inomhus utan att ha gått igenom denna. J:s insulinpump gjorde åter utslag i metalldetektorn men efter att hon visat att det gick in en slang i magen släpptes hon vidare.


Vi slog oss ned för att käka lunch. Det var dock inte det allra smartaste draget vi gjorde under denna resa. Det tog tid, lång tid, mycket lång tid, det vill säga ca 45 minuter innan maten kom in. Ingen brådska här inte. Vi fick därmed helt plötsligt bråttom och fick kasta i oss maten. Nu hade vi extremt ont om tid och J sprang iväg och kollade skylten för avgångar. Där blinkade det och stod "check in now!"

Vi betalade fort som ögat och fick jaga på personalen för att detta skulle bli av. Sedan rusade vi till säkerhetskontroll nummer 2 och vidare till passkontrollen. Detta tog sin tid och vi blev stående i kö i ca 20 minuter innan alla människor i kön före oss fått sina stämplar.

Våra pass och visum stämplades noggrant och vi gick vidare till säkerhetskontroll nummer 3. Här fick vi av ta av oss våra skor som också skulle röntgas.

Väl inne på gaten kunde vi pusta ut!


På planet blev vi sedan sittande i ca 45 minuter och väntade och väntade och väntade. Piloten meddelade att flygplatsen endast hade EN start och landningsbana vilket gjorde att det bildades en hel kö av flygplan som skulle upp eller ned. Vi satt där och till slut blev det vår tur att lyfta!


Resan gick fint och vi landade efter knappt två timmar, 45 minuter sena.

Vid ankomsthallen stod vår förbeställda privatskjuts med pälsmössa på och med en skylt som det stod Wall på. Cirkeln var sluten, vi var hemma igen!


Det vi kan konstatera är att alla dokument som var så viktiga att införskaffa ej behövdes visas upp. Vi blev inte stoppade en enda gång av någon polis som ville se våra pass eller andra dokument. Vi såg dock några personer som blev kontrollerade, bland annat på Röda torget och flygplatsen (där J var ytterst nära att bli kontrollerad). Däremot fick J visa sitt pass för att kunna köpa frimärken på flygplatsen... Vi blev heller aldrig rånade eller kände oss ens i närheten av att vara hotade, trots att vi åkte Metron otaliga gånger, även kvällstid.


Moskva anses vara en av världens dyraste städer. Detta kan vi dock inte riktigt förstå utifrån det vi har gjort under dessa dagar. Exempelvis en tunnelbaneresa: 5 kr. Big Mac och company: 40 kr (vid röda torget). Middag på en hyfsat fin restaurang i centrala moskva: 200 kr/person inkl dryck. Middag på enklare restaurang: 75 kr/person inkl dryck. 1/2 liters vattenflaska: 10 kr. Stor glasspinne: 12 kr. Inträde till Kreml: 90 kr (14 kr för J som hade studentkort!). Båttur på Moskvafloden: 85 kr/person.


Naturligtvis finns det lyxigare ställen än de vi har besökt men som turister upplevde vi inte Moskva som dyrare än exempelvis Stockholm.


Ryssarna är inget leende folk men de gör det man ber dem om. Moskva är inte det minsta turistanpassat, speciellt inte om du inte kan ryska. Detta är dock en del av äventyret!


Stort TACK till alla er som bidrog till att denna resa kunde genomföras!!!!


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna - 18 juli 2008 09:29

Av Johanna - 17 juli 2008 14:04

Klockan var ställd på hemska 06.00 för att vi skulle hinna duscha och packa innan kl sju då frukosten öppnade. Fem över sju var vi på plats i den mycket fina restaurangen och kunde se fram emot en stor buffé med bröd, pålägg, olika yoghurts, frukter,...

Av Johanna - 16 juli 2008 14:03

Vi vaknade kl åtta och gick raka vägen ut på terrassen. Utsikten var verkligen magnifik! Vi gick ner för att äta frukost och där mötte kvinnan oss med en ny liten hundvalp i famnen. Vi slog oss ner vid samma bord som under gårdagskvällen och kvinnan ...

Av Johanna - 15 juli 2008 14:02

Eftersom vi inte skulle få någon frukost hos gumman tog vi oss en sovmorgon och ställde klockan på 08.30. Vi vaknade dock innan av att hon matade sin hund och tvättade grönsaker under en kran. Vi slog upp fönstret mot Toscanas vidder och njöt av utsi...

Av Johanna - 14 juli 2008 14:01

Vi vaknade klockan åtta, hörde tuppen som gol, slog upp fönsterluckorna och suckade förnöjt över den vackra utsikten över Toscanas böljande landskap över bergen. Vilken morgonutsikt! Vi konstaterade att det sannerligen inte är var dag man har denna u...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ påresandefot med Blogkeen
Följ påresandefot med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se