Direktlänk till inlägg 11 juli 2008

Rom light by night

Av Johanna - 11 juli 2008 13:52

Vi vaknade kl 06.45 och trots att vi packat det mesta kvällen innan blev det stressigt mot slutet innan Carlos dök upp punktligt kl åtta. På Arlanda blev planet försenat innan det ens kommit till gaten men vi kom iväg ca tjugo minuter efter planerad avgång. Flygresan gick bra förutom att J lyckades klämma fingrarna rejält i dörren på toaletten, vilket gjorde extremt ont. J:s fingrar bultade ordentligt ett tag. Vid bagageutlämningen blev vi kvar i närmare en timme eftersom att bagagebandet gick sönder innan H:s väska kommit ut. När vi väl fått all vår packning gav vi oss ut i vimlet på Fiumicinoflygplatsen. Jisses, vilket myller! Det var folk överallt och J frågade lite längtande efter charterbussen som vi båda visste aldrig skulle komma. ”We where on our own.”

 

Efter en mycket lång och varm promenad genom trappor, tunnlar och ett otal rullband hittade vi fram till ett överbefolkat rum där det fanns fem, sex olika firmor för biluthyrning. Vi tog en kölapp hos Hertz som vi bokat bil hos i förväg och det var givetvis längst kö hos dem… Vi slog oss ner på våra resväskor och efter cirka en timme blev det vår tur. Vi blev tilldelade en Chevrolet Matiz och blev instruerade att tanka gpl eftersom vi skulle åka långt och det därmed skulle bli billigare än med bensin. Vi visste inte vad gpl var och trodde att det var Diesel. ”Nej, nej”, sa killen. Gpl ska ni tanka, inget annat. Eftersom det tycktes så självklart vad detta var frågade vi inte mer utan tänkte att det skulle lösa sig.

 

Vi betalade extra för Super Cover. En försäkring som eliminerade självrisken och vi betalade även extra för att båda skulle få köra bilen. Bilen var extremt liten och bagageutrymmet blev fullt efter att vi lyckats krångla in J:s väska, och där blev den kvar under resten av resan. H:s väska fick inte ens plats utan fick åka i baksätet. J tog plats bakom ratten och gav sig självsäkert ut i Roms ökända trafik med H som tillbakadragen kartläsare. Vi hann åka max 30 minuter in mot Rom innan kartläsaren var helt lost. Vi stannade till vid en mack och frågade efter ringleden runt Rom och det visade sig att vi missat den. Vi var på väg in i centrala Rom från syd-väst, vårt hotell låg lämpligt nog nord-ost om stan, och vi ville givetvis komma från rätt håll.

 

Vi vände om via en tuff U-sväng och J verkade redan fullfjädrad som chaufför i detta höga tempo. Vi körde vidare men hajade fortfarande inte var vi var på kartan utan svängde av vid en större mack igen och H skuttade in och köpte välbehövligt vatten och frågade efter vägen. Killen i kassan kunde ingen engelska men en vänlig man från kön bakom hjälpte till och talade om att vi var på rätt spår. H frågade även om bränslet till bilen eftersom vi var osäkra på vilket bränsle vi egentligen körde på. Det fanns både en gpl-knapp och en bensinknapp men vi lyckades inte lista ut vad bilen gick på, och om den egentligen alls kunde gå på bensin efter allt tjat om gpl från killen hos Hertz. Mannen trodde att vi kunde åka på både och men att han inte visste säkert. Vi var således fortfarande osäkra på vilket bränsle det var vi åkte på.

 

Vi körde ut på ringleden och tog av mot ”Via Salaria” som vi läst på hotellets hemsida att man skulle göra. Efter 20 minuters åkande började H misströsta med kartan och klagade att ingenting stämde. H hoppade ut och frågade en kille vid en mack om han pratade engelska men killen bara suckade och sa ”niente” och vände ryggen till. H frågade i alla fall efter Via Salaria och fick veta åt vilket håll vi skulle köra. Vi vände och hittade på Via Salaria men det kändes ändå inte rätt. Då slogs av H av en tanke att vi var på rätt väg, men på väg åt fel håll. Vi vände igen och efter att ha korsat ringleden började nu kartan att stämma hyfsat. Trafiken blev allt tätare och vesporna körde om på båda sidor om oss. Trafiken var hetsig och Italienarna visade tydligt med sitt kroppsspråk när de var missnöjda med oss. De släppte ratten, gestikulerade vilt med båda händerna, och visade med all önskvärd tydlighet vad de tyckte.

 

J behöll dock lugnet och trots att kartan lurade oss åt fel håll några gånger även i de centrala delarna av Rom lyckades vi slutligen hitta hotellet. Klockan var nu sju, alltså fem och en halv timme efter att vi landade. Vi fräschade upp oss på rummet och gav oss ut för att göra ”Rom light by night.” Vi började med en kort promenad innan vi hoppade upp på en buss där vi inte förstod hur man skulle betala, och gratisåkte därmed. En vänlig man bakom H talade om vad det var vi åkte förbi och förklarade också var vi skulle kliva av för att komma till Colosseum, vilket var vårt mål. Vi klev av vid Termi, typ centralen, och gav oss ner i underjorden till Metron. Här betalade vi laglydigt en euro var och för det fick vi åka i 75 minuter.

 Vagnarna var slitna och det var även stationen med mycket klotter på väggarna. Colosseum låg bara tre stationer bort och H fick nu se denna berömda byggnad live för första gången. För J var det andra gången. Vi strosade runt en stund innan vi slog oss ner på en restaurang med utsikt över Colosseum. Vi inledde med en utsökt prosciutto e melone och sedan åt H en fantastisk pasta med skaldjur och J åt en smarrig lasagne. Efter måltiden bestämde vi oss efter moget övervägande att det var dags för bäddtimmen. Vi var båda trötta och resan hade ju bara börjat. Vi tog en taxi som kostade tio euro och på vägen tillbaka passerade vi en mängd vackra byggnader.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna - 18 juli 2008 09:29

Av Johanna - 17 juli 2008 14:04

Klockan var ställd på hemska 06.00 för att vi skulle hinna duscha och packa innan kl sju då frukosten öppnade. Fem över sju var vi på plats i den mycket fina restaurangen och kunde se fram emot en stor buffé med bröd, pålägg, olika yoghurts, frukter,...

Av Johanna - 16 juli 2008 14:03

Vi vaknade kl åtta och gick raka vägen ut på terrassen. Utsikten var verkligen magnifik! Vi gick ner för att äta frukost och där mötte kvinnan oss med en ny liten hundvalp i famnen. Vi slog oss ner vid samma bord som under gårdagskvällen och kvinnan ...

Av Johanna - 15 juli 2008 14:02

Eftersom vi inte skulle få någon frukost hos gumman tog vi oss en sovmorgon och ställde klockan på 08.30. Vi vaknade dock innan av att hon matade sin hund och tvättade grönsaker under en kran. Vi slog upp fönstret mot Toscanas vidder och njöt av utsi...

Av Johanna - 14 juli 2008 14:01

Vi vaknade klockan åtta, hörde tuppen som gol, slog upp fönsterluckorna och suckade förnöjt över den vackra utsikten över Toscanas böljande landskap över bergen. Vilken morgonutsikt! Vi konstaterade att det sannerligen inte är var dag man har denna u...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards